Јутарњe молитвe -ијекавица

Молитве јутарње из Православног молитвеника који је објављен са благословом Његовог Високогпреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија. Издавач: „Чувари“, Београд, 2020. године.

Пренувши се од сна, устани одмах и,сабравши ум, реци са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:

У име Оца, и Сина, и Светога Духа. Амин.

Затим постој мало ћутећи док се не умире сва твоја осјећања и тада начини три поклона, говорећи:
Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога.

А, ако је свештеник, говори: Благословен Бог наш…

А ако није свештеник, почиње овако:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Своје пречисте Мајке и свих светих, помилуј нас. Амин.

Затим:

Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небески, Утјешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Трисвето. Пресвета Тројице. Оче наш.

(гдје год стоји овако, треба читати: )

Свети Боже, Свети Кријепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти гријехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посјети и исцијели немоћи наше, имена Свога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Оче наш, Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу. Хљеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим, и не уведи нас у искушеље, но избави нас од злога.

Затим ове Тројичне тропаре, глас 1:

Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи, и узносимо Ти анђелску пјесму, Моћни: Свети си, Свет, Свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Слава: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: Свет си, Свет, Свет, Боже, помлуј нас Богородицом.

И сада: Судија ће доћи изненада, и откриће се свачија дјела, но са страхом вичемо у поноћи: Свет си, Свет, Свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Господе, помилуј. (12 пута)

И молитву ову:

Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због Своје велике доброте и дуготрпјељивости ниси разљутила на мене, љењивог и грешног, нити ме погубила због безакоња мојих, него си показала Своје уобичајено човјекољубље и подигла мене, који сам лежао несвјесно, да Ти јутрењујем и славим моћ Твоју. И сада просвети моје духовне очи, отвори моја уста да се поучавам ријечима Твојим и разумијем заповијести Твоје и творим вољу Твоју и пјевам Тебе у срдачном исповиједању и славим име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Онда:

Слава Ти, Царе, Боже, Сведржитељу, Који си Својим божанским и човјекољубивим промислом удостојио мене, грешног и недостојног, да устанем од сна и да погледам Твој свијетли дан. Прими, Господе, глас молитве моје као и светих умних сила Својих, и дај да Ти чистим срцем и смиреним духом приносим хвалу са нечистих усана мојих, да и ја, грешник, будем са упаљеном свијећом душе моје у реду са мудрим дјевојкама, славећи Тебе у Оцу и Духу Светоме слављенога Бога Сина. Амин.

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Самоме Христу, Цару и Богу нашем!

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обиљу милосрђа Свог очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од гријеха мога очисти ме. Јер, безакоње своје ја знам, и гријех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагријеших, и зло пред Тобом учиних, а ти си праведан у ријечима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима зачет бих, и у гријесима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости Своје. Покриј ме, исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бјељи од снијега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од гријехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Свога и Духа Свога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Свога, и Духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, усне моје отвори, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер, да си хтио жртве, ја бих Ти принио; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смирено Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвених Твој теоце.

Символ вјере

Вјерујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног прије свих вијекова; Свјетлости од Свјетлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, нествореног, јединосушног Оцу, кроз Кога је све постало; Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човјек; И Који је распет за нас у вријеме Понтија Пилата, и страдао и био погребен; И Који је васкрсао у трећи дан по Писму; И Који се вазнио на небеса и сједи са десне стране Оца; И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја. И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву. Исповиједам једно крштење за опроштење гријехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот Будућега вијека. Амин.

Молитва прва

Светог Макарија Великог

Боже, очисти ме, грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, но избави ме од злога, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увијек, и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва друга

истог Светитеља

Уставши од сна, поноћну пјесму приносим Ти, Спаситељу, и падајући пред Тобом вапијем Ти; не допусти да заспим у гријеховној смрти, него ме обаспи милосрђем, Ти, Који си се добровољно распео, и похитавши подигни мене, који у љености лежим, и спаси ме у бјењу и молитви, и послије ноћног сна заблистај ми дан безгрешан, Христе Боже, и спаси ме.

Молитва трећа

истог Светитеља

Уставши од сна, Теби прибјегавам, Владару човјекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дјела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свијету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вјечно Царство. Јер си Ти мој Створитељ, и сваког добра Промислитељ и Подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва четврта

истог Светитеља

Господе, Који си Својом великом добротом и Својим великим милосрђем, дао мени, слузи Своме, да прошло вријеме ове ноћи проведем без опасност од ма каквог зла противниковог, Ти Сам, Владару, Творче свега, удостој ме да Твојом истинском свјетлошћу и просвеђеним срцем творим вољу Твоју, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва пета

Господе Боже Сведржитељу, Који од Својих небеских сила примаш Трисвету пјесму, прими и од мене, недостојног слуге Свог, ово ноћно мољење, и дај ми да свих дана живота свог и сваког часа узносим хвалу Теби, Оцу, и Сину, и Светоме Духу, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва шеста

Светог Василија Великог

Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тијела, Који на висинама живиш и на смирене гледаш, а Који срца испитујеш и оно што је скривено у људима унапријед знаш, беспочетна и вјечна Свјетлости, у које нам промјене или сјенке измјене, Сам, бесмртни Царе, прими наша мољења, која Ти сада упућујемо од прљавих усана, ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша, која учинисмо дјелом и ријечју и мишљу, свјесно или несвјесно, и очисти нас од сваке прљавштине тијела и духа. И даруј нам да бордим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак свијетлог и предсказаног Дана Јединородног Сина Твог, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по дјелима његовим, да нас не затече пале и разлијељене, него бодре, орне за дјелање и готове да уђемо са Њим у радост и божански дворац славе Његове, гдје је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву љепоту лица Твога. Јер си ти истинита Свјетлост, Која просвећује и освећује све и сва, и Тебе пјева сва твар кроза све вијекове Амин.

Молитва седма

Светог Василија Великог

Благосиљамо Те, превишњи Боже и Господе милости, Који увијек чиниш с нама оно што је велико и неиспитљиво, славно и неизмјерно, Који нам дајеш сан ради окрепљења слабости наше и одмора тијела од тешких послова. Захваљујемо Ти што нас ниси погубио са безакоњима нашим, него си показао Своје свагдашње човјекољубље и подигао нас који смо спавали, да славимо моћ Твоју. Стога молимо Твоју неизмјерну доброту, просвети наше мисли, отргни из тешкога сна љености очи и ум наш, отвори наша уста и испуни их Своје хвале, да бисмо могли нерасијано пјевати и исповиједати се Теби,  у свима и од свих слављеном Богу, Беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином, и Светим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва осма

Поноћна пјесма Пресветој Богородици.

Благодат Твоју пјевам, Владарко, и молим Те, ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповијести. Оснажи ме да стражим  у славословљу, сан мрзовоље одгонећи. Свезаног оковима гријеха, разријеши ме молбама Својим, Богоневјесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављајући ме од непријатеља који војују против мене. Оживи ме умртвљеног страстима, Ти, Која си родила животодавца Бога. Просвети душу моју ослијепљену, Ти, Која си родила незалазну Свјетлост. О, дивна Палато Господња, учини ме домом Духа божанског. Ти, Која си родила Љекара, излијечи давнашње страсти душе моје. На стазу покајања упути мене, кога витла животна бура. Избави ме огња вјечнога, и црва злога, и тартара, да не постанем радост ђаволима ја, који сам подлегао многим гријесима. Свебеспријекорна, начини новога човјека од мене, који сам остарио кроз неосјетљива сагрешења. Удаљи ме од сваке муке и умоли Владара свих. Удостој ме да са свима Светима добијем небеско весеље. Пресвета Дјево, услиши глас непотребног слуге Свог. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје. Непрестано Ти приносим јауке од срца, одобровољи се, Владарко, прими моју молитвену службу и принеси милосрдном Богу. Ти, Која си изнад анђела, учини ме вишим од овога свијета. Свјетлостна Сјени небеска, руководи у мени духовну благодат. Свебеспријекорна, подигнућу на похвалу руке и усне, упрљане прљавштином. Избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, Коме приличи част и поклоњење, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва девета

Господу нашем Исусу Христу

Многомилостиви и свемилостиви Боже мој, Господе Исусе Христе, из велике љубави сишао си и оваплотио се да би спасао све. И опет, Спасе, спаси ме по благодати, молим Те. Јер, ако ме спасеш због дјела, онда то није благодат и дар, него дуг. О, велики у милосрђу и неисказани у милости, Ти си, о, Христе мој, рекао: Који вјерује у Мене, биће жив и неће видјети смрти вавијек. Ако, дакле, вјера у Тебе спасава очајнике, ево вјерујем: спаси ме, јер си Ти мој Бог и Саздатељ. Нека ми се мјесто дјела урачуна вјера, Боже мој, стога не тражи дјела која ме оправдавају. Но, ова вјера моја нека замијени све, нека она одговара, нека ме она оправдава, нека ме она покаже учесником Твоје вјечне славе, да ме не би уграбио сатана и да се не би похвалио, о, Ријечи, да ме је отео из Твојих руку и заштите. Али, хтио ја или не, спаси ме, Христе Спасе мој; похитај брзо, брзо, погибох, јер си Ти Бог мој од утробе мајке моје. Господе, удостој ме да Те сада заволим као што некада завољех сами гријех, и да опет служим Теби без љености усрдно, као што раније служих варљивом сатани. Особито пак служићу Теби, Господу и Богу моме Исусу Христу, у све дане живота свога, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва десета

Анђелу Чувару

Свети анђеле, који стојих уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај мјеста злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тијела. Ојачај моју виједну и худу руку, и упути ме на пут спасења. О, Свети Анђеле Божји, чувару и покровитељу моје несрећне душе и тијела, опрости ми све чиме Те увриједих у све дане живота свога; и ако што сагријеших ове прошле ноћи, покриј ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског, да не бих никаквим гријехом прогњевио Бога, и моли се за мене Господу да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

Завршна јутарња молитва

Пресветој Богородици

Пресвета Владарко моја, Богородице, Својим светим и свемоћним молитвама отјерај од мене, смјерног и биједног слуге Свога, мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад, и све прљаве, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам угоб и јадан. Избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих дјелања, јер си благословена од свих нараштаја, и слави се пречисто име Твоје кроза све вијекове. Амин.

Са пажњом упути молитву светима које Црква прославља тог дана:

Угодници Божји (имена календара), помените нас у благопријатним молитвама својим пред Христом Богом да нас сачува од сваког искушења, болести и туге, да нам дарује смирење, љубав и расуђивање и кротост, и да удостоји нас недостојне Царства Свога.

Затим се помоли светоме који је заштитник породице (крсна слава), или чије име носиш:

Моли Бога за мене, свети угодниче Божји (име), јер ти усрдно прибјегавам, брзом помоћнику и молитвенику за душу моју.

Химна Пресветој Богородици:

Богородице Дјево, радуј се, благодатна Марија, Господ је с Тобом! Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Тропар Крсту и молитва за отаџбину:

Спаси, Господе, народ Свој и благослови насљеђе Своје, даруј побједу свим православним хришћанима над њиховим противницима, и сачувај Крстом Својим народ Свој.