Молитве пре спавања – кратко

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин. Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин. Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас. (3 пута) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради. Господе, помилуј. (3 пута) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин. Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога. Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву, помилуј нас. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших. Јер си Ти Бог наш и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих и име Твоје призивамо. И сада и увек и у векове векова. Амин. Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога. Господе, помилуј. (12 пута)

Молитва прва Светог Макарија Великог Богу Оцу

Боже вечни и Царе сваког створења, који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе, које учиних, овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скромне постеље, угађао Пресветом имену Твом у све дане живота свога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга

Господе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан, пошаљи ми свога Анђела чувара који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва трећа Анђелу чувару

Анђеле Христов, чувару мој свети, душе и тела мога покровитељу, опрости ми све што згреших у данашњи дан и избави ме од свакога лукавства непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог; но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, Матере Господа мога Исуса Христа и свих светих. Амин.

Молитва Светог Јоаникија

Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети, Тројице Света слава Ти.

Молитва Пресветој Богородици

Достојно је, ваистину, блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога – Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо. Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Маријо, милост Сина Твога и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свога провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.

https://spc.rs/molitve-pre-spavanja/