Молитве пре и после светога причешћа

ПРЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

Молитва Светог Јована Дамаскина

Владару, Господе Исусе Христе, Боже наш, који једини имаш власт да људима прашташ грехе, као благ и човекољубив, превиди све моје свесне и несвесне грехе, и удостој ме да се неосуђено причестим божанским преславним, пречистим, и животворним Тајнама Твојим, не на казну, ни на муку, ни на умножење грехова, него на очишћење, и освећење, и обручење будућег живота и царства, на заштиту и помоћ, и на разбијање противника, и на истребљење многих мојих сагрешења. Јер си Ти Бог милости, милосрђа и човекољубља, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Светог Јована Златоуста

Господе Исусе Христе Боже мој, отпусти, остави, очисти и опрости мени грешном, непотребном и недостојном слузи Твоме погрешке, сагрешења и преступе моје, које Ти од младости моје па све до овога дана и часа сагреших, било свесно и несвесно, било речима или делима, било помислима, мислима, настојањима или свим својима чувствима. Молитвама пречисте и приснодјеве Марије, Мајке Твоје, која Те је без семена родила, једине непостидне наде, заштите и спасења мога, удостој ме да се неосуђено причестим пречистим, бесмртним, животворним и страшним Тајнама Твојим, на отпуштење грехова и на живот вечни; на освећење и просвећење, јачину, исцелење и здравље душе и тела, и на уништење и потпуно погубљење мојих злих духова. Јер је Твоје царство, и сила, и слава, и част, и поклоњење, са Оцем и Светим Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Светог Василија Великог

Знам, Господе, да се недостојно причешћујем пречистим Телом Твојим и часном Крвљу Твојом, и крив сам, и суд себи једем и пијем, не разликујући Тела и Крви Тебе Христа и Бога мог. Но, уздајући се у Твоје милосрђе ја приступам Теби који си рекао: „Ко једе Тело моје и пије Крв моју, у мени борави и ја у њему”. Смилуј се, дакле, Господе, и немој ме грешнога карати, него учини са мном по милости Својој. Нека ми ова Светиња буде на исцељење, очишћење, просвећење, сачување, спасење, и на освећење душе и тела; на прогнање сваког сањарења и рђавог поступања и ђаволског делања које помоћу мисли ради у удовима мојим; на смелост и љубав према Теби; на поправку живота и осигурање; на пораст добродетељи и савршенства; на испуњење заповести, на заједницу Светога Духа; на попутнину вечног живота; на благопријатан одговор на Страшном суду Твом, не на суд или на осуду.

Молитва Светог Јована Златоуста

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први (прва) ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и ова сама пречасна Крв Твоја.  Стога Ти се молим: помилуј ме и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, учињена речју, делом, свесно и несвесно и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Прими ме данас, Сине Божји, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као покајани разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у Царству Твоме. Нека ми причешћивање Светим Таjнама Твојим, Господе, не буде на суд или на осуду, већ на исцељење душе и тела. Амин.

ПОСЛЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

Слава Ти, Боже. Слава Ти, Боже. Слава Ти, Боже.

Захвалне молитве

Благодарим Ти, Господе, Боже  мој, што ме грешника ниси одгурнуо, већ си ме удостојио да будем причасник Светињa Твојих. Благодарим Ти што си мене недостојна удостојио да се причестим Твојим пречистим и небесним Даровима. Но, човекољубиви Владико, који си нас ради умро и васкрсао и ове нам  стра-шне и животворне Тајне Твоје даровао на добро и освећење душа и тела наших, дај да оне буду и мени на исцељење душе и тела, на одгнање сваког противника, на просвећење очију срца мог, на мир душевних сила мојих, на веру непостидну, на љубав нелицемерну, на испуњење премудрошћу, на држање заповести Твојих, на умножење Твоје божанске благодати и на усвојење Царства Твога.Да њима чуван у светости Твојој увек  помињем благодат Твоју, да више не живим себи, већ Теби нашему Владару и Добротвору и да тако, отишавши из  овог живота с надом на живот вечни, достигнем у вечно блаженство, тамо где је непрестано ликовање оних који празнују и бескрајна сладост оних који гле-дају неизрециву красоту Лица Твога. Јер си Ти истинита жеља и неизразива радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Тебе пева сва твар вавек. Амин.

Молитва Светог Василија Великог

Владико Христе Боже, Царе векова и Творче свега, благодарим Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пре-чистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих и даруј ми да се чистом  савешћу, до последњег даха свог, достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти Хлеб живота, Извор освећења, Давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Светог Симеона Метафраста

Саздатељу мој, који си ми добровољно дао Тело Твоје за храну, који си огањ што спаљује недостојне, не спали ме, но још продри у моје удове и саставе, у све зглобове, у унутрашњост, у срце. Спали трње свих сагрешења мојих, душу моју очисти, мисли освети, учврсти саставе са костима, просвети пет простих чула и свега ме прикуј за страх Твој. Увек покривај, штити и чувај ме од сваког дела душегубног и речи. Очисти ме, умиј ме и украси ме. Улепшај ми душу, уразуми ме и просвети ме. Покажи ме Твојим обитавалиштем јединога Духа, а никада више обитавалиштем греха, да, уласком Причешћа, од мене као од огња бежи сваки злотвор, свака страст, као од дома Твог. Као заступнике приводим Ти све Свете, вође Бестелесних Сила, Претечу Твога, премудре апостоле, и још Твоју беспрекорну, чисту Матер, чијим молбама прими мене, слугу Твога, милосрдни Христе мој и учини сином светлости. Јер си Ти, Благи, једина светлост и освећење душа наших, и Теби, као што  приличи, сви узносимо славу сваки дан, као Богу и Владару. Твоје свето Тело, Господе Исусе Христе Боже наш, нека ми буде на живот вечни, и пречасна Крв Твоја на отпуштење грехова. Ово Причешће нека ми буде на радост, здравље и весеље и на Твом страшном Другом доласку удостој мене грешника да станем с десне стране славе Твоје, молитвама пречисте Мајке Твоје и свих Светих Твојих. Амин.

https://spc.rs/molitve-pre-i-posle-svetog-pricesca/