Молитве пре и после оброка

Молитве пре и после оброка

пре доручка:

У име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице, помилуј нас. Господе, очисти грехе наше. Владико опрости безакоња наша. Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Свога ради.

после доручка:

Достојно је уистину блаженом звати Тебе, Богородицу, Свагдаблажену и Свебеспрекорну и Мајку Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога – Реч непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо. Господе, помилуј. (3 пута) Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

пре ручка:

У име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

после ручка:

Благодаримо Ти, Христе, Боже наш, што си нас нахранио Твојим земаљским добрима; не лиши нас ни Твога небескога Царства, но као што си дошао међу ученике Своје, Спаситељу, дарујући им мир, дођи и нама и спаси нас. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Господе, помилуј. (3 пута) Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

пре вечере:

У име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Јешће убоги и наситиће се, и хвалиће Господа сви који Га траже; жива ће им бити срца у векове векова. Амин.

после вечере:

ван поста:

Развеселио си нас, Господе, творевином Твојом и делима руку Твојих обрадовасмо се. Светлост лица Твога поста знак на нама, Господе. Дао си нам весеље у срце –  веће него што је од плодова пшенице, вина и уља. У миру ћу лећи и заспати, јер ме Ти сам, Господе, настани у поуздању.

у дане строгог поста:

Твоја утроба, Богородице, поста света трпеза са небесним Хлебом, Христом Богом нашим; Сваки који једе од Њега не умире, као што рече Хранитељ свију. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе, што непорочно Бога Реч роди, сушту Богородицу величамо. Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.