Молитве за разне потребе

Молитва у свако доба

Христе Боже, коме се у свако време и сваког часа клањају и кога славе на небу и на земљи, дуготрпељиви, многомилостиви, многосажаљиви, који праведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара. Ти Господе, прими и наше у овај час молитве и управи живот наш заповестима Твојим, душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола; огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје славе, јер си благословен у векове векова. Амин.

Молитве пре и после оброка

пре доручка:

У име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице, помилуј нас. Господе, очисти грехе наше. Владико опрости безакоња наша. Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Свога ради.

после доручка:

Достојно је уистину блаженом звати Тебе, Богородицу, Свагдаблажену и Свебеспрекорну и Мајку Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога – Реч непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо. Господе, помилуј. (3 пута) Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

пре ручка:

У име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

после ручка:

Благодаримо Ти, Христе, Боже наш, што си нас нахранио Твојим земаљским добрима; не лиши нас ни Твога небескога Царства, но као што си дошао међу ученике Своје, Спаситељу, дарујући им мир, дођи и нама и спаси нас. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Господе, помилуј. (3 пута) Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

пре вечере:

У име Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. Јешће убоги и наситиће се, и хвалиће Господа сви који Га траже; жива ће им бити срца у векове векова. Амин.

после вечере:

ван поста:

Развеселио си нас, Господе, творевином Твојом и делима руку Твојих обрадовасмо се. Светлост лица Твога поста знак на нама, Господе. Дао си нам весеље у срце –  веће него што је од плодова пшенице, вина и уља. У миру ћу лећи и заспати, јер ме Ти сам, Господе, настани у поуздању.

https://www.traditionrolex.com/13

у дане строгог поста:

Твоја утроба, Богородице, поста света трпеза са небесним Хлебом, Христом Богом нашим; Сваки који једе од Њега не умире, као што рече Хранитељ свију. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе, што непорочно Бога Реч роди, сушту Богородицу величамо. Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Молитва на почетку рада

Многомилостиви Господе, Ти који си и Сам рекао да без Тебе не можемо чинити ништа добро, буди и мени милостиви помоћник и учини да овај рад мој и дело које започињем буде по вољи Твојој Светој. Дај, Господе, љубитељу поштених трудбеника и добротворних радника, да благодат Духа Твога Светога,  укрепи ово дело руку наших, да оно буде на славу светог имена Твог, а на корист и добро наше и ближњих наших. Јер се свако добро дело утврђује вољом Твојом и благословом Твојим, благословени Господе, водитељу нашега спасења и напретка. Благослови стога, Господе, да овај рад наш успешно приведемо крају и завршетку, на славу светога имена Твог и на спасење душа и тела наших. Теби, Даваоче свакога добра, и Делатељу нашега спасења, слава и хвала у све векове. Амин.

Молитва по свршетку рада

Нека је благословено свето име Твоје, Господе Исусе Христе, Боже и Спасе наш, који си укрепио наше слабе снаге да данас завршимо овај посао наш и труд наш. Ти си, Христе Многомилостиви, пуноћа свакога добра и награда свакога богоугодног труда и рада; испуни радошћу и весељем срца наша и дела руку наших укрепи и благослови, на славу светога имена Твог, и Беспочетног Оца Твог, и Божанског Духа Твог. Амин.

Молитва пре учења

Свеблаги Господе, пошаљи нам благодат Твог Светог Духа да оснажи наше духовне силе, да би пазећи на учење које нам се предаје порасли Теби, нашем Творцу на славу, родитељима на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист.

Молитва после учења

Благодаримо Ти, Творче, што си нас удостојио Твоје благодати те смо примили учење. Благослови наше старешине, родитеље и учитеље који нас воде познању добра, и дај нам силу и моћ да продужимо ово учење.

Молитва пред полазак на пут

Господе Боже, који управљаш корацима људским погледај милостиво на мене и опрости ми сваки намерни и ненамерни грех, благослови моју добру намеру и управљај мојим путовањем у одласку и повратку, усрдно Ти се молим, услиши и помилуј ме. Господе, као што си Исааку и Товији послао анђела сапутника и тиме учинио да им је путовање мирно и срећно протекло, тако и сада мени пошаљи анђела мира, да ме упућује на свако добро дело и избавља од видљивих и невидљивих непријатеља и од сваке зле напасти, да се здраво, мирно и срећно вратим на славу Твоју, усрдно Ти се молим: услиши и смилуј ми се. Амин.

За возаче

Господе, Боже, који си прави Пут, Истина и Живот, смилуј се на мене недостојног и буди ми сапутник на овом путу. Сачувај ме од искушења, од сваке преваре и пакости, злих духова и злих људи. Одржи ме у правди и истини по заповестима Твојим, да се вратим дому своме, својим милим и драгим у здрављу душе и тела. Јер је Твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове векова. Амин.

Молитва за децу

Господе Исусе Христе, који си и сам био дете и који си децу волео и благосиљао, помилуј и спаси децу нашег времена, да би они који нису крштени били крштени, а да би они који су крштени могли бити учвршћени у вери, Вечна Истино, и у љубави према Теби, неизмерна Љубави. Спаси, Господе, ону децу коју њихови неверујући или зловерни родитељи кваре безбожјем или зловерјем и одвлаче их од Тебе, Који си једини Спас и Избавитељ њихов. Спаси, Господе, и ону децу коју бездушни зли учитељи, безбожни или зловерни, удаљују од Тебе, Творца њиховог, и уводе у друштво душом огубаних.

Спаси, Господе, ону децу чије чисте душе оскрвњује сваки неморал на улици и разврат у позоришту, на телевизији и у биоскопу. Спаси их од ових нечистота. Спаси, Милостиви, и ону напаћену дечицу без родитеља која су пала под руку сурових старатеља, злих очуха и маћеха, спаси их од слушања хулних речи и гледања злих дела.

Господе Исусе, који си као новорођенче избегао мач цара Ирода, помози и данас српској ратној сирочади, дај им утехе за изгубљеним родитељима и учини да израсту у добре и честите људе.

Сине Божији, спаси синове синова људских, који се вежбају у многим физичким вештинама и забавама, док су  истинита вежбања Твога светог Закона, чистих мисли и милости, и добрих и праведних радњи сакривена од њих. Помози, Свемогући, да деца узрасту и сазру за синовство Божије и грађанство Небеског Града на вечно спасење, а у Твоју славу и хвалу. Амин.

Богородице Дјево, радуј се, благодатна Маријо. Господ је са Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен Плод утробе Твоје, јер си родила Спаса душа наших!

Молитва за родитеље и ближње

Спаси, Господе, и помилуј родитеље моје, браћу, сестре и сроднике моје по телу и све ближње рода мога и подари им мирна Твоја блага. Спаси, Господе, и помилуј старе и младе, убоге и сироте, удовице, болесне и жалосне, који су у беди и невољи, у тамници и ропству. Сачувај, Боже, све оне које због Тебе и вере православне гоне незнабошци, безбожници и јеретици. Посети их, укрепи, утеши и силом Својом подај им ускоро избављење и слободу. Спаси, Господе, и помилуј све оне који нас мрзе и вређају и чине нам сметње, не дозволи да пропадну због нас грешника. Просвети светлошћу Твога познања оне који су заслепљени секташким обманама, и који одступише од православне вере. Приведи их Твојој Светој апостолској Цркви. Амин.

Молитва за умножење љубави

Господе, који си дао ученицима Твојим нову заповест да љубе друг друга, обнови исту и утисни у душе и срца наша благодаћу Пресветога Духа Твојега, како би се бринули, не како ћемо себи угодити, но Теби и послужити ближњем на корист и спасење. Молимо Ти се, Благодатељу милостиви, услиши и милостивно погледај. Да будемо савршени у љубави Твојој, Боже наш, да имамо нелицемерну љубав ка ближњем, принуди нас, Господе, благодаћу Твојега Духа. Ко мисли да има љубав према Теби, а брата својега мрзи, лажа је и у тами ходи. Зато, Милостиви, разгори душе и срца наша на љубав према Теби и према браћи, молимо Ти се, као милостив услиши и као преблаг помилуј.

Молитва за непријатеље

Господе Исусе Христе, Боже наш, прими од мене, недостојног слуге Твога, молитву за непријатеље моје и наше, и опрости нам све грехе наше. Буди милостив свим непријатељима нашим који нас мрзе, или вређају, или прогањају, или муче, и немој им судити како заслужују, него по великој милости Твојој обрати их све; неверне правоверју и побожности, а верне да се уклоне од зла и чине добро, како не би нико од њих погинуо, због нас, недостојних слугу Твојих. Господе Милостиви, молим Ти се особито за оне који су ме било чиме увредили или ожалостили, или ми било какво зло учинили. Не кажњавај их ради мене грешнога, него излиј на њих богату благост Твоју. Молим ти се, Господе, за оне које сам ја изазвао или навео на грех непријатељства и опрости и њима и мени. Сети се Господе да смо сви ми људи, и да као људи грешимо према Теби и једни према другима; но Ти, Боже наш, као Творац и Отац наш, милостиво нам опрости и помилуј. Господе Човекољубиви, Боже Спаситељу наш, опрости нам грехе наше и међусобна непријатељства; ишчупај, Господе, из срдаца наших свако међусобно незадовољство, злобу и злопамћење и све што може спречавати љубав и умањити братољубље. Јер си Ти Бог милости и човекољубља, заповедио си да праштамо и непријатељима својим и да Ти се молимо за оне који нас мрзе и гоне. Теби, Једини Човекољупче, слава и хвала за све и сва у све векове. Амин.

Молитва у време болести

Оче Свети, лекару душа и тела, који си послао Јединородног Сина Твог, Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи. Оживотвори ме благодаћу Христа Твог, молитвама Пречисте Владичице наше и увек Дјеве Марије, силом часног и животворног Крста, посредништвом часних небеских сила бестелесних, часног славног пророка, претече и крститеља Јована, светих славних и добропобедних мученика, преподобних и  богоносних отаца наших, светих исцелитеља бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна, светих праведних богоотаца Јоакима и Ане и свих светих. Јер Ти си извор исцељења, Боже наш, Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и Једносуштним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва после излечења од болести Светог Јована Кронштатског

Слава Теби, Господе Исусе Христе, Сине Јединородни Беспочетног Оца, Који једини исцељујеш сваку болест и сваку рану у људима, што си ме грешног помиловао и избавио од болести моје, не допустивши јој да се развије и да ме усмрти по гресима мојим. Подај ми, Владико, да од сада чврсто творим вољу Твоју на спасење моје грешне душе и у славу Твоју са Беспочетним Твојим Оцем и Јединосуштним Твојим Духом, сада и увек у све векове. Амин.

Молитве за свету тајну брака

Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја. Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца; ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо друге обогатити, као они који ништа немају, а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем. Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? Ти си за слуге своје Господе рекао: „Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери”, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости. Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава – Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један  другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.

Благословен си Господе Боже наш, тајног и чистог брака Свештеноделатељу и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си, Господару, у почетку створио човека и поставио га да влада творевином и тада си рекао: „Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему”; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: „ево сада кост од мојих костију и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог”. Ради тога оставиће човек оца свог и мајку своју и прилепиће се жени својој и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља.  Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио међусобну нераскидиву везу њихову. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој. Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања, телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо четрдесеторице својих светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац Твоје свете тајне брака. Још Те молим, Преславни Господе, да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин.

Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: „Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело”. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа. Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, да останемо у вери, у љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме. Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер нам Господ није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици Твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих. Боже наш, oпрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин.

Мајчина молитва

Оче Свети, Бесмртни, из кога излази сва доброта и благост, скрушено Ти се молим за децу коју си ми подарио да родим. Сачувај их у Твојој милости и светости, да би се Твоје Име прослављало у њима. Упути ме Твојом милошћу, како да их за слављење  Твога Светог Имена подигнем, а на корист осталих људи. Обдари ме потребним стрпљењем и снагом за то. Господе, просвети разум моје деце Твојом Премудрошћу, да науче душом и мишљу да Тебе воле. Усади у срца њихова страх и одвратност према сваком пороку, да би могли ићи правим путем без грешности. Украси душе њихове чистотом, добротом, понизношћу, марљивошћу, стрпљењем и сваком врлином. Чувај усне њихове од свих клевета и лажи. Благослови моју децу, да би напредовали у врлинама и светости и расли под Твојом заштитом, а у љубави поштених људи. Нека њихови Анђели чувари буду са њима и чувају их у младости од варљивих помисли, злих и грешних кушања овога света и од замки нечистих духова.

Када моја деца погреше пред Тобом, не окрени Своје Лице од њих, него, према Твоме великом Милосрђу буди милостив и њима, јер Ти си једини који чистиш људе од сваког греха. Награди моју децу свим земаљским добрима и свим што им је потребно за спасење. Кроз све дане живота њиховог сачувај их, Боже,  од разјарености, гнева, несреће, зла и мука. Добри Господе, ја Ти се молим, награди и мене радошћу и весељем од моје деце. Сачувај ме у честитости и праведности да са својом децом могу стати пред Тебе у дан Страшног Суда Твога и да Ти без страха кажем: Ево ме Господе, са децом коју си ми дао, да заједно са њима величам Твоје најсветије Име Оца и Сина и Светога Духа, све док је овога света. Амин.

Молитва за братску љубав

Господе Исусе Христе, Боже наш, који си нову заповест дао Својим ученицима да љубе једни друге, прими ову моју молитву и Духом Твојим Светим обнови у нама љубав према Теби и нашим ближњима. Ту љубав учврсти у срцима нашим, да том љубављу извршујући заповести Твоје, не тражимо на овој земљи угодности себи, него да тежимо слави Твојој и напретку и спасењу наших ближњих. Молимо Ти се, Господе Боже наш, да уселиш   и укорениш у нама нову заповест Твога Новога Завета, благодаћу Твога Пресветога Духа. Да љубимо један другога и да себи не угађамо, него да свагда мислимо и чинимо оно што је на славу Твоју и на добро наших ближњих.

Молимо Ти се, Човекољубиви Господе, да у душама и срцима нашим побудиш чисту и нелицемерну љубав према Теби и браћи нашој. Јер ко мисли да може љубити Тебе, а мрзи на брата свога, лажљивац је и по мраку ходи. Стога нам, Ти Господе, Изворе и Даваоче праве љубави, даруј да искрено и истинито волимо све људе Твоје, не само браћу и пријатеље наше, него и саме непријатеље наше, по свеистинитој заповести Твојој, да добро чинимо и онима који нас мрзе и прогоне и да се старамо о њиховом спасењу. Јер си Ти Бог љубави и човекољубља и доброте, и Теби славу узносимо, Оцу – вечном Извору богољубља и човекољубља, Сину Твоме Љубљеноме, који је из љубави према свету дошао у свет да спасе човека и Духу Твоме, Надахнитељу свете љубави, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва против ружних помисли

Владару Господе Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости својој и не допусти да пропаднем са безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа. Твоје сам створење, не презри дело руку својих. Немој се одвратити од мене; сажали се, а не понизи. Слаб сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох заштитинику своме Богу. Исцели душу моју, јер сагреших Теби, спаси ме ради милости Твоје, јер сам Ти одан од младости своје; нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло. Јер си Ти једини бесмртан, у свему моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Светог Симеона Новог Богослова

Господе, Ти све видиш и нема ничега што Ти не би видео. Ја, иако сам дело руку Твојих ипак нисам чинио дела по заповестима Твојим, него сам по великом безумљу свом чинио свако зло, не помишљајући да си Ти, Творац мој и Бог, колико добар толико и правосудан. А сада, сетивши се тога, мене спопада страх и ја не знам шта да чиним. Осећам осуду Твоју и не налазим речи оправдања у устима својим. Немам никакве врлине и нисам учинио никакво дело покајања, које би заслуживало да ми се због њега опрости макар једна празна реч уста мојих. Осим тога, и онај који има све врлине и чини сваковрсна добра дела, чини то као слуга и дужник; у свему томе он неће наћи откуп за грех свој, ту једино милост Твоја притиче. Грех је смрт и ко од оних који су кроз њега умрли може васкрснути сам себе? Ваистину нико. Једини си Ти умро и васкрсао, зато што греха ниси учинио и превара се не нађе у устима Твојим. И ето, Господе Сведржитељу, починивши много злих дела, ја се кајем. Али само покајање немоћно је да ме оправда. Покајање је познање грехова својих, а скида их милост Твоја. Ти видиш, Сведржитељу Господе, да ја сада ништа немам осим тела; но за мене нема никакве користи од тога што сам оставио свако богатство. Ја сам сав – једна рана; у мени није остало никакве наде на спасење и пакао је готов да ме прогута живог. Ти ме једини можеш спасти и излечити патње срца мога. Рука Твоја може све; она досеже до самих дубина бездана и све бива по мигу Твоме. Не усуђујем се говорити: помилуј ме, Господе, јер сам недостојан милости  Твоје, као онај који с правом заслужује сваку муку. А Ти, Господе, знаш све и како Твоје Човекољубље зна поступи са мном, недостојним и самог живота. Да буде света воља Твоја у свему. Амин.

Молитва за духовну обнову

Захваљујем Ти Господе што ме волиш, и што ми опрашташ грехове моје. Ти ми помажеш да постанем добар. Дај ми да кроз Твоју љубав будем и бољи. Помози ми да будем добар и бољи према ближњима. Дај ми снаге да у заједници с Тобом живим, да другима помажем и ближњима радост причињавам на славу Твоју. Амин.

Великопосна молитва Светог Јефрема Сирина

Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми. Дух здраворазумља, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слузи своме. О Господе, Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

Молитва за упокојене

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни и све упокојене у побожности и вери. Опрости им свако сагрешење, хоти-мично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жа-лост и уздисање, где гледање лица Твога весели све, од века, свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у вечним  и неисказаним Твојим добрима и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Војничка молитва

Господе Боже мој, Оче небески и Боже сила, силни у снази и снажни у бурама, Ти си некада даровао младићу Твом Давиду чудесну силу да победи противничког хулитеља Голијата, Ти и сада милостиво прими смирену молитву моју и пошаљи небески благослов свој на мене и потребне духовне и физичке моћи да, следујући примеру својих светих и витешких предака, часно и достојно одужим свој дуг према својој отаџбини и своме народу на част и понос својих родитеља, браће и сестара. Помози ми да издржим све напоре и извршим све војничке задатке које ми моје старешине буду задавале, и да се жив, здрав и неповређен вратим своме дому и својим најмилијим. Чувај, Господе, Чувару Свети, све људе на земљи од напасти демонских како би сви људи живели у миру, слози и љубави и тако у Светом блаженству славили и прослављали Тебе Творца и Бога, кроз све векове и сву вечност. Амин

https://spc.rs/%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b5/