О пројекту

Теодул је основан 4. јануара 2015 године у Републици Српској. Садржај Теодула на друштвеним мрежама тренутно уређује око 30 сталних уредника и десетине сарадника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре. Лого Теодла је осмислио М.Ћ, а у основи је изглед споменика Светом Сави у Београду. Лого је векторски обрадио студент ПБФ Д.Н.

СТРАНИЦА ТЕОДУЛ je добила благослов блаженопочившег архимандрита Гаврила Вучковића из манастира Лепавина, a по узору на његов интернет мисионарски рад формирали смо профиле и странице православне омладинске заједнице Теодул на радним друштвеним мрежама.

Наш рад је од 2015. године познат и Мисионарском одјељењу Српске православне цркве, које је формирано 2014. године, а један од 12 чланова био је и о. Гаврило Вучковић. Отац Гаврило је стекао велико искуство на Светој Гори, а као игуман манастира Лепавина био је свједок великог броја чуда која су се десила испред иконе Богородице Лепавинске.

Блаженопочивши отац Гаврило је био духовни отац оснивача православне омладинске заједнице Теодул.
Сви уредници странице Теодул су активни у литургијском животу у својим парохијским црквама и познати су парохијским свештеницима, а који су и њихови духовници. Наш рад редовно прате вјерујући младићи и дјевојке, ђакони, свештеници, монаси, игумани и епископи. Поуке свештенослужитеља често се могу наћи на нашим страницама али наш приоритет јесте да објављујемо поуке светитеља православне цркве.

Теодул фејсбук страницу прати преко 76.000 особа, а наши уредници свакодневно објављују душекорисне текстове и видео снимке.

У оквиру странице Теодул покренули смо и кампању #ШириПравослављеСвојимПримером у оквиру које, уз поуке светитеља наше православне цркве, објављујемо фотографије младића и дјевојака који су активни у литургијском животу. Кроз кампању желимо да представимо позитивне примјере и добре младиће и дјевојке, свештенослужитеље и вјерујуће људе који се усавршавају у хришћанским врлинама.
Своје фотографије можете нам слати на Инстаграм или на Фејсбук, а приликом слања фотографија можете написати и коју поуку желите да објавимо уз ваше фотографије. Такође, пожељно је да нам пошаљете и гдје сте се фотографисали јер желимо да мотивишемо људе да више обилазе православне цркве и манастире.

У оквиру друштвене мреже Вибер формирали смо четири православне заједнице:
1. Теодул бесједе – разговори о православним темама
2. Теодул упознавање за брак – представљање младића
3. Теодул упознавање за брак – представљање дјевојака
4. Теодул брак – разговор о љубави, браку, породици и дјеци

ТЕОДУЛ БЕСЈЕДЕ

Оснивач Теодула М.Ћ. формирао је 2019. године прву Вибер заједницу Теодул бесједе са жељом да окупимо све заинтересоване младе људе који желе да разговарају о православним темама и да са другима подијеле стечено знање и искуство.

У групи администратори, на приједлог чланова, који им приједлоге шаљу у приватним порукама, постављају теме о којима се у одређеном временском периоду разговара.
Постављамо теме разговора и сви се трудимо да пишемо лијепе и душекорисне поруке о постављеној теми. Молимо вас да слободно напишете или снимите аудио поруке о постављеној теми јер сви можемо много више научити ако једни са другима подијелимо оно што знамо и што смо чули од наших парохијских свештеника, игумана манастира, епископа или што смо прочитали у православним књигама.

https://invite.viber.com/…

ТЕОДУЛ УПОЗНАВАЊЕ ЗА БРАК – ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДЈЕВОЈАКА

Промотивни видео о групи Теодул упознавање за брак – представљање дјевојака
https://www.youtube.com/watch?v=kytqGzTpb1o

На приједлог администратора Ј.С. у оквиру Теодул бесједа је покренута тема – упознавање вјерујућих младића и дјевојака. Сви заинтересовани су се представили у групи и на основу тих представљања формирале су се многе православне везе, а нама је познато да су неки од њих сада у браку и да имају дјецу.

Након 10 дана формирали смо групу Теодул упознавање за брак – представљање дјевојака са жељом да на једном мјесту окупимо све оне који желе упознати своју сродну душу. Група Теодул бесједе остала је за разговор о православним темама.

У оквиру групе Теодул упознавање за брак – представљање дјевојака позивамо све заинтересоване вјерујуће дјевојке, а заинтересовани младићи ће вам се јавити у приватним порукама.

Ову заједницу смо направили за све младиће и дјевојке који желе да пронађу своју сродну душу.

Млади људи у отаџбини и дијаспори све теже проналазе сродну вјерујућу душу са којом могу градити православну породицу, а то је један од великих разлога због којих се многи младићи нису оженили, а дјевојке удале.

Препознали смо да је то проблем и због тога смо на Виберу направили заједницу у којој се пунољетне дјевојке представљају и на тај начин привлаче све младиће који су спремни за православни брак.
Такође, формирали смо и групу Теодул упознавање за брак – представљање мадића у којој се представљају вјерујући младићи из матице и дијаспоре. Линк групе можете пронаћи у наставку.

Препоручујемо да у групи напишете дугу поруку у којој ћете се представити, а након ње можете послати једну или више фотографија. Представљање је могуће у аудио и видео облику (снимите MP3 или МП4 снимак и пошаљите га у групу).

Када се јављате онима који су се већ представили у групи или члановима групе важно је да се у првој приватној поруци довољно представите и да пошаљете једну или више фотографија или линк свог профила на друштвеним мрежама, а у супторном можда нећете ни добити одговор на поруку јер се нисте представили.

Због боље прегледности свих представљања у заједници Теодул упознавање за брак – представљање младића и у групи Теодул упознавање за брак представљање младић забрањено је покретање дискусије. Основни циљ овог правила јесте да се у групи налазе само представљања, а заинтересовани за разговоре могу се дружити у групи Теодул брак.

У заједници Теодул упознавање за брак ваша приватност је обезбијеђена и све док са другима не поделите број телефона они не могу да га виде, а све који вам одузимају мир можете једноставно блокирати.

Ако желите да се дружите и да разговарате о темама које се односе на заљубљеност, љубав, брак, породицу и васпитање деце можете се придружити Вибер заједници Теодул брак. У наведеној заједници можете слободно покретати јавну комуникацију, а линк групе можете пронаћи у наставку.

Након што пронађете особу која вам одговара и са њом почнете православну везу молимо вас да нам јавите.

Очекујемо да нам јавите и након што се вјерите или вјенчате јер се радујемо када примимо такве вијести и то нам даје мотивацију да наставимо са развојем групе.

У претходним годинама и мјесецима примили смо велики број порука и сазнали смо да је ово ефикасан начин за упознавање јер у архиви имамо забиљежено много веза, вјеридби и бракова.

Верујемо да сте гледајући њихове фотографије, које смо објављивали на нашим друштвеним мрежама, а које можете видјети и у промотивном видео снимку, који се налази у наставку, већ добили мотивацију да се представите, а ми вас подсјећам да се у овој заједници налази још много православних младића који траже своју сродну душу као и ви. Заједничко интересовање, а то је да нађемо сродну душу, олакшава комуникацију јер је свима познато због чега су и други младићи и дјевојке у групи.

Ми смо ту због вас и уколико имате било каквих недоумица слободно се јавите једном од администратора, а ми ћемо вам пружити максималну подршку.

Ово је православна заједница и ко има вјеру уз Божију помоћ ће и пронаћи своју сродну душу. Због тога препоручујемо младићима да читају молитву за женидбу, а дјевојака да читају молитву за удају.

_______________
Уколико нисте сигурни како треба да се представите молимо вас да прочитате сљедеће препоруке:

– Поставите лијепу профилну фотографију на Виберу
У овој групи се цијени православни изглед и због тога нека ваша профилна фотографија буде природна и нормална. Након читања представљања сви чланови желе да виде како изгледате

У овој заједници је много младића и дјевојака који вам нису познати и међу контактима. Због тога је важно да подесите да ваша профилна фотографија на Виберу буде видљива и онима који нису на вашој листи контакакта.

КАКО ПОДЕСИТИ ДА СЛИКА БУДЕ ВИДЉИВА СВИМА У ГРУПАМА

Кликни на опције у Виберу – подешавања ➡️, па на приватност ➡️, прикажи своју слику ➡️ и ту треба одобрити да се слика прикаже корисницима који нису на листи наших контаката.

– Напишите на Виберу своје име и презиме на Виберу
Ако напишете надимак ви ћете од стране супротног пола бити сматрани неозбиљним, а администратори вас могу посматрати и као лажни профил.

– Напишите у представљању у групи које је ваше мјесто боравка (гдје живите);

– Напишите које сте годиште или колико имате година;

– Напишите своју висину;

– Напишите своје тренутно занимање, а по жељи и сва досадашња занимања;

– Напишите које је ваше образовање;

– Напишите који је ваш хоби;

– Напишите гдје сте рођени;

– Ако користите друштвене мреже (Фејсбук и Инстаграм) можете написати како се зовете или можете додати линк до профила;

Ако желите можете након представљања послати једну или више фотографија.

Уколико желите можете написати и који су ваши посебни захтјеви и како замишљате жељену особу али и брак.

Колико ћете у приватним порукама написати о себи, на који начин ћете заинтересовати особу супротно пола и колико далеко ће ићи ваша комуникација то зависи само од вас, а ми вам само омогућавамо простор за виртуелно упознавање.


ВАЖНА НАПОМЕНА: Укључите пријем приватних порука у оквиру Вибера како би вам се заинтересовани могли јавити. У супротном сви заинтересовани неће имати могућност да вам се јаве. Погледајте подешавања у Виберу.

Линка за улазак у групу Теодул упознавање за брак: представљање дјевојака

https://invite.viber.com/…

Промотивни видео снимак
https://www.youtube.com/watch?v=kytqGzTpb1o&feature=youtu.be

10 бракова за годину дана:
Видео:
https://www.youtube.com/watch?v=6xntKkVbxUE

Књиге о браку у ПДФ формату
https://drive.google.com/…/1ql45duwTMN…

Теодул упознавање за брак
Ову заједницу смо направили за све младиће и дјевојке који желе да пронађу своју сродну душу.
У овој групи се представљају пунољетне дјевојке и жене.
У овој заједници треба да буду видљива сва представљања и због тога je забрањено покретање јавне комуникације.
У овој групи су се многи младићи и дјевојке упознали, а многи су нам јавили да су у вези са особом коју су упознали преко група Теодул брак и Теодул упознавање за брак.
У току 2020. и 2021. године склопљено је више бракова, многи су се вјерили, а велики број младих људи је пронашао своју сродну душу. У групи Теодул упознавање за брак је дозвољено представљање само дјевојака. Младићи могу да се јаве дјевојкама које су се представила или оним дјевојкама које су чланови групе.
Ваши разговори су приватни и ви сами треба да одлучите коме ћете поклонити своје вријеме и своју пажњу.
https://invite.viber.com/…

ТЕОДУЛ УПОЗНАВАЊЕ ЗА БРАК – ПРЕДСТАВЉАЊЕ МЛАДИЋА
На приједлог администратора Р.Г. формирана је и група за представљање вјерујућих младића.
Због прегледности у првој групи Теодул упознавање за брак поставили смо правило да се само дјевојке представљају али с обзиром да смо у групи Теодул брак препознали значај представљања и младића одлучили смо да направимо групу у оквиру које ће се представљати само младићи. Вјерујуће дјевојке су администраторе упознале како су кроз интересовање о биографији, коју су младићи написали у групи Теодул брак, успјеле да кроз прву поруку привуку пажњу младића на себе и да, на основу иницијатива младића, остваре са њима православне везе и брак.

Након тог искуства формирали смо Вибер групу Теодул упознавање за брак – представљање младића.
Позивамо младиће да се представе и да активно прате и групу Теодул упознавање за брак представљање дјевојака.

Теодул упознавање за брак – представљање младића:
https://www.youtube.com/watch?v=kytqGzTpb1o&feature=youtu.be

ТЕОДУЛ БРАК
Група Теодул брак је формирана на иницијативу чланова групе Теодул упознавање за брак, а који су, због забране да се у тој групи развија дискусија, замолили да направимо групу у којој ће се моћи разговарати о љубави, браку, породици и дјеци. У групи је било дозвољено и представљање младића и дјевојака.

С обзиром да су формиране групе за представљање младића и дјевојака, а које су претходно наведене (Теодул упознавање за брак – представљање дјевојака и Теодул упознавање за брак – представљање младића) одлучили смо да група Теодул брак буде само мјесто на којем ће се дружити младићи и дјевојке и на којем ће имати прилику да разговарају о темама као шту су љубав, брак, породица и дјеца.

У групи могу бити они који желе пронаћи сродну вјерујућу душу.

Група Теодул брак је група за православне разговоре о темама које се односе на православног младића и мужа, православну дјевојку и жену, заљубљеност, развијање везе, брак, породицу, православно васпитање дјеце и друго.

Игнорисањем коментара који нису у складу са темом групе, а које ће администратори обрисати, доприносите очувању идеје ове групе.

У групу можете додавати и линкове и књиге у ПДФ или Ворд формату фотографије са поукама и видео снимке и линкове који се не односе на наведене теме.

Они који желе могу предложити и дружења у одређеним градовима и код одређених храмова или манастира и окупити се и упознати.

Када упознате сродну душу можете нам писати о томе како сте се упознали и зашто сте баш ту особу изабрали. Подијелите са нама све оно што је корисно да и други знају користе ваше ријечи као добро искуство за проналажење сродне душе.

Наравно, важно је једни друге да опоменемо ако уочимо да се у групу додаје садржај и да се води комуникација која се не уклапа у идеју ове групе. Администратори ће такве поруке обрисати у што краћем року. Велике заједнице као што је ова могу бити душекорисне само ако се сви потруде да пишу лијепо у њима.

Ако вам се неко свиди у групи и желите са њим да се шалите или да разговарате о конкретној теми која није из описа ове групе тада можете разговор наставити у приватним порукама.

Нема потребе ни да се честитају празници у овој групи јер ако то ураде сви чланови тада група неће бити интересантна. Пишимо онако како желимо да и други пишу и имајмо на уму да је племенита и човјекољубива идеја у основи ове групе.

Кроз разговоре о свим наведеним темама мудри и разборити младићи и дјевојке могу уочити сродне душе и могу се истима јавити у приватним порукама, а са циљем због бољег упознавања или са жељом да се боље упонзна пријатељ и брат и сестра у Христу.

Ако додајемо линк о некој повезаној теми културно је да напишемо због чега смо га додали и шта је у њему важно за све у групи. Нема потребе и да се шаљу фотографије са поукама. Боље је да се дода у групу текст и да се напише коментар у вези са поуком. Постали смо хладни и све мање водимо прави разговор. Будимо бољи јер имамо тако много дивних православних младића и дјевојака на које се можемо угледаи.

Теодул брак:
https://invite.viber.com/…

ТЕОДУЛ НА ФЕЈСБУКУ
https://www.facebook.com/teodulslugaboziji

ФЕЈСБУК – ТЕОДУЛ ПРАВОСЛАВНИ ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ

Позивамо вас да се придружите Православном читалачком клубу Теодул на фејсбуку у оквиру којег можете преузети све књиге које су додали чланови групе. Сви заинтересовани у групи могу подијелити све православне књиге које имају у ПДФ формату и у Мајкрософт ворд формату.

https://www.facebook.com/groups/1126662730703161

ТЕОДУЛ НА ЈУТЈУБУ

Објављујемо поучне видео снимке.

https://www.youtube.com/channel/UC-VOBMkuZq7l59o7e2EIeJA

Препоручујемо да погледате плејлисте које смо припремили за православне душе.

Препорчујемо да прегледате плејлисту
ТЕОДУЛ СРПСКА ПРАВОСЛАВНА МУЗИКА у оквиру које се налази преко 500 православних пјесама.

https://www.youtube.com/watch?v=Gp0yFXs030U…

ТЕОДУЛ НА ИНСТАГРАМУ
@teodul_
На Инстаграму окупљамо 26 хиљада особа и редовно објављујемо душекорисне поуке и видео снимке.

Теодул путовања – Теодулићи
Организована поклоничка путовања и дружења.
Континуирано организујемо путовања и дружења у разним градовима Републике Српске и Србије.

Часопис Теодул
2019. године смо објавили први часопис Теодул. Препоручујемо да га прочитате. Кроз садржај часописа води нас Теодул који објашњава све оно што је речено на страницама овог часописа.Часопис је дишекористан и припремљен је од стране више младих људи.
Линк:
https://www.facebook.com/groups/1126662730703161/permalink/2142355735800517/

Приједлог за читање:
1. Српски народ као Теодул
Свети владика Николај Велимировић
https://svetosavlje.org/srpski-narod-kao-teodul/

2. Теодул
Свети владика Николај Велимировић
https://www.rastko.rs/…/vlnikolaj/vlnikolaj-teodul.html

Све што дише нека хвали Господа! Алилуја!
150. Псалам

Житија светих – име Теодул
12. септембар
СПОМЕН СВЕТИХ МУЧЕНИКА
МАКЕДОНИЈА, ТАТИЈАНА и ТЕОДУЛА
https://svetosavlje.org/zitija-svetih-10/13/

5. априла
СТРАДАЊЕ СВЕТИХ МУЧЕНИКА
АГАТОПОДА ЂАКОНА и ТЕОДУЛА ЧТЕЦА
https://svetosavlje.org/zitija-svetih-5/6/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>